Friday, 28 December 2012

huh!! menyampah aku..!!

jangan ganggu hidup aku boleh x?? suka ati aku la, nk study ke x ke? ko sibuk pasal?
jgn asyik ikut aku boleh x? mne kawan ko yang hot 2?? habis madu sepah dibuang tol la ko ni..
bagaikan kacang lupakan kulit la ko ni..
huh!!!!

hurmmm... keluhan hati seseorang yang rimas dengan kawan sekelasnye..

dulu aku rapat ngn ko.. aku xtau lagi latar belakang ko.. aku ingt ko baik.. tp baik ko ibarat KAWAN TIKAM BELAKANG


bukan sorg je yang perasan aku berubah sebab berkawan ngn ko.. tp hampir 1/2 klas perasan..
mula aku ingat dorg just main2 ngn aku.. mmg dorg suka bergurau n style bercakap ngn aku pon mcm bergurau.. so, aku ambik endah x endah la.. lama2 aku perasan.. ko buat kawan baik yg aku cari selama ini.. ko adalah pengkhianat.. 

time study group mmg ko laju... time exercise ko pon laju tp bukan laju menjawab dgn sendiri tp laju meniru jawapan.. kalo takat sekali dua kami xkisah.. ni dh beribu kali ko meniru jawapan.. 
kalo time presentation pulok, ko selalu pilih org yg pandai bercakap.. tp mne usaha ko.. ko hanya bergantung kepada org je lebih.. ko hanya diam kan diri when lecture ask ur group.. 

lama kelamaan bru aku sedar,.. aku berubah sejak berkawan ngn ko.. aku berubah bukan baik baik, tp berubah kepada mulut yg berbisa.. yang lantang bercakap.. aku sedar sume itu.. akhirnya aku jauh, jauh, dan jauh dari ko.. aku sudah berhenti dengan sikap aku yg lantang dan berbisa berbicara itu.. tp ko tu sendiri yang xleh berjauhan ngn aku.. ko sentiasa nk ikut aku.. 

aku ingt kite xkan berjumpe lagi sbb time praktikal.. last2, kite sama tempat praktikal pulok.. huh!! memang mengeluh panjang la aku ni.. tapi xpe.. sbb ada kawan aku lg sorg ni... aku ingt kteorg je yang perasan perangai ko, tp staf kat tmpt praktikal pon perasan.. sampai dorg kesian kat aku, sbb time ko xde kawan, bru ko terhegeh2 jumpe aku.. ko jgn ingt kteorg xtau ko bgtau staf kat sana kata yg kteorg itu ini apa la.. padahal, dorg dh tau sebenarnye perangai ko.. cume dorg diam kan je.. ko tau kenapa kite sume ditukarkan tempat.. semua ni disebabkan ko la.. ko punye pasal abis satu unit kena bubar.. 

masih lagi aku ingt.. time 2 nk p lunch, n time tu juga kete dh penuh,.. ko nk ikut tp dh xmuat.. akak itu ckp kt kteorg jgn fikir kan ko.. dulu ko selalu tggl kan kteorg, skunk ni time kteorg lak tggl kan ko..lepas je abis praktikal, aku nk lupe kan sume hal2 yg dulu dan nak mulakan hidup yang baru.. aku anggap ko kawan.. tp perangai ko still lagi sama.. n xpernah berubah... ok,.. aku redha je.. sbb itu hal ko.. tiada kaitan ngn aku..

naik sem 5, aku tgk ko dgn org lain.. ok aku xkisah... sbb memang itu yang aku nk,.. aku nk ko jauh dr aku... tp ko rapat ngn org lain hanya sementara sahaja disebabkan die dh tau perangai ko.. n die pon jauh dari ko.. aku ingt ko akan cr org lain,, tp ternyata, ko jumpe aku.. ko cari aku.. KENAPA KO CARI AKU.?? ADAKAH DISEBABKAN KO XDE KAWAN DAH?? hello... ko tau x, aku xnk rapat lagi ngn ko..

ok, aku tgk ko dh ngn org lain... aku melepaskan kelegaan ku.. fffuuuhhhh!!!  tp ternyata percuma sahaja kerana die pon meluat dgn perangai ko.. aku tgk ko bersendirian.. aku kesian tgk ko.. tp aku xleh.. sbb aku dh janji pd diriku ini, aku tak mahu ko rapat ngn aku.. AKU TAK NAK SEJARAH BERULANG KEMBALI (I DON'T WANT BANANA FRUITS 2 TIMES) 

ok aku lega.. tetapi aku ingt kelegaan ku hingga ke akhir sem.. ternyata tidak berhasil kelegaan ku ini.. kerana setiap pg.. setiap kali nk makan, setiap kali apa2 je la.. mesti die dtg bilik.. aku xsuuka org selalu bertandang ke bilik ku hanya untuk makan, n bergosip.. xsuke.. sbb kat klas dh jumpe cukup la.. aku naik menyampah asyik tgk muka org yg sama.. lain la bilik sama.. aku bersyukur kerana satu bilik ngn S.. sebab die je faham aku.. tapi ko x... aku hepy berkawan ngn sume org tp kalo ada sorg buat perangai, sampai bile2 aku susah nk terima.. 

akhir sekali, aku harap ko faham ape aku nk sampaikan ni.. ko jgn nk bergantung sgt ngn org.. buat keje buat hal tu sendiri.. jgn asyik nk tiru.. and last one.. kalo ko tiru, tp xdpt AKJ buat penat je doh.. kalo aku jd lecture, aku akan mention nama org yg dpt PB tinggi tapi PA rendah.. bia org tau yg die ni bukan usaha sendiri tp usaha kawan..

itu saja cerita yg zyera dapat sampaikan dari keluhan hati seseorang.. (^_^)

Thursday, 27 December 2012

wargghhh..!!!! :'(


wargghhh..!!!! :'( 
1st time mengalami benda ni.. selama ni tak pernah langsung.. 

opppsss!!!! sorry..
ASSALAMMUALAIKUM semua..

nk cite ni... kite dh semangat nk p bank Islam ni.. nk p wat akaun SSPN ni.. tgh adik pecut laju motor tetibe ejin mati, pastu pulas pon xgerak2.. kteorg berhenti tgh jalan.. try start pon tak jadi gak..

selalunye, kteorg tgk motor or kete org lain rosak.. sekarang ni, kteorg lak yg kena.. langsung xda sapa pon yg tolong.. zyera pon suh la adik kol kawan die.. dalam 15 minit gak la tunggu kawan adik ni, kawan die pon xtau mcm mane nk wat.. dh try start byk kali tp xleh jugak.. 

tetibe mak cik muncul.. mak cik offer naik kete... mula xnk naik, sbb xnk susahkan die.. die ada hal sendiri..  so, kteorg naik la kete die nk p bank, dh org offer kan.. huhu.. motor tggl kat minyak pam yang berhampiran..

time otw nk p 2, jalan pulok jem.. banyak kete.. aduish.. lagi satu hal pulok datang.. dalam masa sama lak, mak cik kata temperature kete naik.. aduish.. dh 3 hal yg datang.. so, xjadi la p bank.. sedih.. balik la jawabnya.. hurmmm.. :'(

sebenarnya nk p bank bukan nk wat akaun tp nk tgk duit PTPTN dh masuk ke belom.. sbb skrg ni tgh pokai.. langsung xda pape ni.. 

pas2 kol kawan, die kata dh masuk.. huh, alhamdulillah.. tp 2 hal belom settle.. hurmm.. ape la nasib aku ni... 

Wednesday, 12 December 2012

~Happy Birthday SEUNGRI!!!~

BIG BANG
FANTASTIC BABY!!..

STRONG BABY!!..
huhuhu.. hari ini bby zyera nk ucapakan 
HAPPY BITHDAY SEUNGRI (승리) 
yang ke 22 tahun...

생일을 축하합니다
생일을 축하합니다
생일 축하합니다, Seungri
생일을 축하합니다
happy birthday to you
happy birthday to you
happy birthday to you, Seungri
happy birthday to you














Tuesday, 11 December 2012

bila orang kirim salam, kita jawab???

97% muslim yang saya jumpa bila disebut:

"Wei, Wanie kirim salam."

Akan dijawab.


"iya ke?WA'ALAIKUMUSSALAM."

Ok...

Nmpk mcm tak da masalah kan?

Tertanya2 kan apa masalahnya kan?

Ya. Memang ada masalah...
=.="

Sebenarnya,jelas di dalam hadis Nabi SAW,Nabi mengajarkan apabila salam itu disampaikan melalui posmen(org tengah) maka jawapan yg diberi kepada kiriman salam tu bukannya, 'waalaikumussalam' tapi.....

" wa'alaika wa'alaihissalam "

Sebab apa?

Nelly suruh Piqah kirim salam kat Wanie.

Wanie jwb " wa'alaikumussalam "

Sdgkan:-

Wa'alaikumussalam= selamat sejahtera ke atas KAMU

jadi salam Nelly kpd Wanie tak terjawab kan? sbb Wanie doakan salam tu kepada PIQAH SEDANGKAN PIQAH TU ORANG TENGAH..

Manakala:-

Wa'alaika wa'alaihissalam= dan juga kepada KAMU dan juga kepada DIA selamat sejahtera.

Maka salamnya terjawab.... ^_^
Indahnya Islam...

Note: hukum memberi salam itu sunat,tapi menjawab itu wajib..jadi kalau salah jwab,bermakna MASIH BELUM JAWAB(^_^)