Monday, 26 March 2012

Baraka Allahu Lakuma

We’re here on this special day
Our hearts are full of pleasure
A day that brings the two of you
Close together
We’re gathered here to celebrate
A moment you’ll always treasure
We ask Allah to make your love
Last forever
Let’s raise our hands and make Du’a
Like the Prophet taught us
And with one voice

Let’s all say, say, say
بارك الله لكما وبارك عليكما
وجمع بينكما في خير
بارك الله لكما وبارك عليكما
وجمع بينكما في خير
Baraka Allahu Lakuma wa Baraka alikuma
Wa jamaah baina kuma fee khair.
Barakallah hu lakuma wa baraka alikuma
Wa jamaah baina kuma fii khair.

From now you’ll share all your chores
Through heart-ship to support each other
Together worshipping Allah
Seeking His pleasure
We pray that He will fill your life
With happiness and blessings
And grants your kids who make your home
Filled with laughter
Let’s raise our hands and make Dua
Like the Prophet taught us
And with one voice
Let’s all say, say, say

بارك الله لكما وبارك عليكما
وجمع بينكما في خير
Baraka Allahu Lakuma wa Baraka alikuma
Wa jamaah baina kuma fee khair.
Barakallah hu lakuma wa baraka alikuma
Wa jamaah baina kuma fii khair.
بارك الله
بارك الله لكم ولنا
الله بارك لهما
الله أدم حبهما
الله صلّي وسلّم على رسول الله
الله تب علينا
الله ارض عنا
الله اهد خطانا
على سنة نبينا

Let’s raise our hands and make Du’a
Like the Prophet taught us
And with one voice
Let’s all say, say, say
بارك الله لكما وبارك عليكما
Barakallahu Lakuma wa Baraka alikuma

~aku cinta kau dan dia~

Assalammualaikum...
hari ni zyera post sbb zyera tetibe je teringat kat ADIFASHLA...
selama ni cari lagu die tp xjumpe... sbb xtau tajuk lagu 2.. hahahahaha..
so, sekarang dh jumpe, apelagi... huhuhuuh.. 


Hancur hatiku mengenang dikau
Menjadi keping-keping setelah kau pergi
Tinggalkan kasih sayang
Yang pernah singgah antara kita
Masihkah ada sayang itu

Memang salahku, yang tak pernah bisa
Meninggalkan dirinya 'tuk bersama kamu
Walau 'tuk terus bersama
Kan ada hati yang 'kan terluka
Dan ku tahu kau tak mau

Sekali lagi maafkanlah
Karena ku cinta kau dan dia
Maafkanlah ku tak bisa
Tinggalkan dirinya

Mungkin tak mungkin 'tuk terus bersama
Jalani semua cinta yang tlah dijalani
Tapi bila itu yang
Kau pikir yang terbaik untukmu
Bahagiaku untuk dirimu

Simpan sisa sisa cerita cinta berdua
Walau tak tersisa cerita cinta berdua

Still love her in my mind
Still love her forever

~Sahabatku~


Lagu ni dituju khas untuk sahabat zyera yg berada dimana sahaja....


Ku layarkan kerinduan di lautan memori
Mengimbau kenangan indah yang menyentuh emosi
Masih segar di ingatan saat mesra berputik
Hadirmu bawa sinaran cahaya inspirasi

Sahabat
kau sesungguhnya
Temanku di kala suka dan lara

Tika ku buntu diselubungi sendu
Kau tiupkan ketabahan untuk ku ukir senyuman
Bagaikan embun hilang diterbit fajar
Kau pergi jauh mengejar cita
Menggapai redha yang ESA


Duhai sahabat dengarkanlah
Bicara hati ini
Meskipun jarak memisahkan
Namun tiada noktah kasih
Biarlah waktu menentukan
Nilai ukhwah yang terjalin
Terusakanlah perjuangan
Hingga ketitisan darah yang terakhir

Dan aku...masih di sini
Terus mendaki puncak tertinggi hidupku
Dan aku...terus menanti
Saat yang manis akan berulang kembali
Sahabat...

Dgr lagu ni....


Wednesday, 21 March 2012

Isteri cerdik yang solehah

Isteri cerdik yang solehah
Penyejuk mata penawar hati penajam fikiran
Di rumah dia istri di jalanan kawan
Di waktu kita buntu
Dia penunjuk jalan



Isteri cerdik yang solehah
Penyejuk mata penawar hati penajam fikiran
Di rumah dia isteri di jalanan kawan
Di waktu kita buntu
Dia penunjuk jalan

Pandangan kita diperteguhkan
Menjadikan kita tetap pendirian
Ilmu yang diberi dapat disimpan
Kita lupa dia mengingatkan


Isteri cerdik yang solehah
Penyejuk mata penawar hati penajam fikiran
Di rumah dia isteri di jalanan kawan
Di waktu kita buntu
Dia penunjuk jalan


Nasihat kita dijadikan pakaian
Silap kita dia betulkan
Penghibur diwaktu kesunyian
Terasa ramai bila bersamanya


Dia umpama tongkat sibuta
Bila tiada satu kehilangan
Dia ibarat simpanan ilmu
Semoga kekal untuk diwariskan


Isteri cerdik yang solehah
Penyejuk mata penawar hati penajam fikiran
Di rumah dia istri di jalanan kawan
Di waktu kita buntu
Dia penunjuk jalan


Dia umpama tongkat sibuta
Bila tiada satu kehilangan
Dia ibarat simpanan ilmu
Semoga kekal untuk diwariskan
(isteri cerdik yang sholehah)

Dia umpama tongkat sibuta
Bila tiada satu kehilangan
(isteri cerdik yang sholehah)
Dia ibarat simpanan ilmu
Semoga kekal untuk diwariskan


Isteri cerdik yang solehah
Penyejuk mata penawar hati penajam fikiran
Di rumah dia isteri di jalanan kawan
Di waktu kita buntu
Dia penunjuk jalan


Isteri cerdik yang solehah
Penyejuk mata penawar hati penajam fikiran
Di rumah dia isteri di jalanan kawan
Di waktu kita buntu
Dia penunjuk jalan




Monday, 19 March 2012

sorry akak, abang..

Sorry Kak Ea ngn Abg Rosdi.. saya bukan berniat pon nak ganggu.. sorry sgt2.. dh memang kena ganggu pon,.. huhuhu.. biasalah kalo batuk, selesema, akan mengganggu semua org,.. huhuhu
sye dh xlarat nak batuk ni,... ubat dh makan.. ni kerongkong gatal sgt.. rasa mcm nak je masukkan tgn ke dlm mulut, pas2 nak garu puas puas.. huhuhu.. geram sgt.. 

tibe tibe je teringat

Assalammualaikum.. Salam 1 Malaysia.. 
hehehe.. kenapa saye post?? ntah la.. huhu.. sje je post.. tibe2 je teringat pasal makanan yang mak masak selepas je bce post dri Lyd Sunshine..

(tp bukan ayat diatas tau.. ayat dibawah selepas pic pinggan..)

Saya bila tiba perasaan macam ni, saya selalu teringatkan mak saya. Bayangkan sejak saya kecik sampai ke tua, dia boleh je masak lagi utk abah saya. Macamana la mak saya tu sampai dah berpuluh-puluh tahun boleh handle perkara ni. Hebat kan?

Mak rajin masak untuk kteowg sekeluarga.. walaupon mak penat, tp die tetap masak untuk anak die.. 
hurmm.. kalo mak demam, abah yang masak.. kalo nak katakan masakan sape paling sedap., saye pun xtau sape.. sbb saye main makan je walopon sedap ke x.. asalkan perut kenyang... huhu..


ini la makanan yang paling saye suka makan.. sampai 3 kali tambah... huhu

Friday, 16 March 2012

blog tersenarai.... (^_^)

Assalammualaikum.. Salam1 Malaysia..
huhuhuuh.. gembira rasanye.. mne xnye., blog tersenarai dlm 10 blog baru kat blog abg ben.. huhuhu..
nape? xcaye ke? kalo x caye klil link kat bawah ni... huhu




Thursday, 15 March 2012

Alamak!!! bawah mata gelap!!! (-.-)

Lingkaran hitam bawah mata atau lebih dikenali eye bag sering menganggu penampilan seseorang. Tapi, ada juga sesetengah individu yang tak pedulikan hal ini langsung, hehe. Tapi bagi yang sering mementingkan penampilan diri, masalah lingkaran hitam ni sikit sebanyak merisaukan anda. Betul tak?



Lingkatan hitam ini terjadi apabila anda kekurangan darah atau kurang tidur, maka wajah tampak pucat dan muncul lingkaran gelap di sekeliling mata. Faktor keturunan juga dapat menyebabkan timbulnya lingkaran hitam.

PERAWATAN:

Krim, masker, pelembab
Agar mata selalu sihat, indah dan tidak berkerut sebelum waktunya, tidak ada jalan lain kecuali merawatnya secara teratur dan sejak mula dengan cara pelembaban. Kulit sekeliling mata sebaiknya diberi pelembab yang mengandung bahan-bahan yang dapat mengurangi penguapan air yang berlebihan dari kulit, misalnya yang mengandung asam hialuronat atau kolagen.

Untuk mata bengkak dimana penyebabnya adalah adanya zat-zat racun yang mengendap di dalam jaringan mata, gunakan masker mata yang mengandungi hazelnut, bunga mawar, atau bunga jagung. Selain boleh menghilangkan pembengkakkan, bahan-bahan tersebut memberi kesan menyejukkan. Caranya ialah bersihkan mata terlebih dahulu, kemudian lekapkan masker ini, lakukan pada malam hari menjelang waktu istirehat.

Urutan
Atau amalkan Eye Massager-hanya perlu letakkan di bahagian mata, dan urutan akan dirasainyanya.



Senaman, beberapa ahli kecantikan menganjurkan untuk melakukan senaman khusus otot di sekitar mata yang berguna untuk merangsang aliran di sekitar mata. Caranya, dengan jari tengah lakukan pengurutan dari bahagian tengah kelopak mata ke arah luar, kemudian bergerak ke sudut mata bahagian dalam. Lakukan pengurutan serupa untuk kelopak mata bahagian bawah. Terakhir, urut pangkal hidung dari atas ke bawah. Lakukan sebanyak 5 kali.


Pemakanan

Amalkan vitamin, selain melakukan perawatan dari luar, perawatan dari dalam pun perlu dilakukan. Vitamin C dos tinggi sangat baik untuk mata kerana akan membantu pembentukan kolagen yang merupakan bahan untuk mengurangi proses pigmentasi di sekeliling mata. Begitu juga dengan Vitamin A yang berguna untuk mempertajam mata.

Oleh kerana itu agar kulit sekitar mata tidak cepat berkerut dan bayangan hitam tak selalu muncul, perlu dilakukkan perawatan khusus baik itu dengan perawatan alami ataupun moden.

Petua tradisonal untuk menghilangakan lingkaran hitam bawah mata
Ikutilah 7 langkah di bawah untuk hilangkan kesan hitam bawah mata anda;
1. Ambil 1/2 atau sebiji kentang.


2. Kupas kulit kentang tadi dan bersihkannya sebelum kisarkan ia sampai halus.
3. Kemudian, letakkan kentang yang telah dikisar tadi di atas sehelai kain lembut dan bersih.
4. Sapukannya pada bahagian bawah mata anda yang bermasalah secara perlahan-lahan.
5. Pastikan juga sapuan tersebut tidak kena pada mata.
6. Biarkan sapuan tadi menyerap pada kulit di bahagian bawah mata kira-kira dalam 15 ke 20 minit.
7. Selepas itu, barulah anda basuh bahagian tersebut dengan air bersih.
Amalkan petua ini setiap hari jika anda berkesempatan. Jika diizinkanNya, lingkaran hitam pada bawah mata anda boleh dihilangkan.

ATAU

Ambil 2 unjang teh yang sudah digunakan. Masukkan ke dalam peti sejuk selama 10 minit. Letakkan di atas kedua-dua belah mata anda. Insyaallah lingkaran hitam bawah mata akan hilang dan mata anda akan terasa segar dan bermaya. Cuba la.

Wednesday, 14 March 2012

MY FAMILY


Assalammualaikum dan salam sejahtera... 

Hari ni, sye nak cite pasal family.. Kami sume tinggal dlm 1 rumah iaitu di Bandar Country Homes, Rawang.. Sye ade 5 adik beradik, dan sye anak pertama.. tapi sume x caye yang sye ni ade first. sye pon xtau nape dorg xcaye,.. hurm xpe la.. asalkan kami sekeluarga bahagia..


Yang ini abah sye.. Name nye Jeffrey Zulkifli 


Yang ini adelah mak sye.. Name nye Harison


Yang ni sye la.. Nme sye Noorazirah


Yang ni adik pertama... Nme nye Yussof


Yang ni adik kedua.. Nme nye Yusri


Yang ni adik ketiga.. Nme nye Yuszaimi


Yang ni adik yang last.. Nme nye Yusizlan

Kami sume rapat.. adik sye yg last selalu ckp "LAN SAYANG KAKAK.. KAKAK XYAH SEKOLAH.. KAKAK DOK LA UMAH.. NANTI LAN NAGES.." 

Sye suka tgk dorg wat lawak.. lawak dorg mmg sengal.. rse macam nak jerit je ble terkena... 
Tp skunk ni sye tgh praktikal kat bangi.. rse rindu ngn sume 2 mesti la ade.. tipu la kan kalo kata x rindu... kalo mcm ade cuti lame 2, sye mestila balik.. pas2 ble nak balik bangi 2 rse mcm berat hati je nak tinggal kan dorang... lagi2 Lan.. asal sye keluar dari rumah, mesti die nanges.. hurmm :( sedih la ble teringat kat dorg.. tp xpe la,demi capai cita2, sye mengorbankan mase bersama family.. (ceh,ayat xleh blah.. hahaha)

Count On Me




If you ever find yourself stuck in the middle of the sea
I'll sail the world to find you
If you ever find yourself lost in the dark and you can't see
I'll be the light to guide you


Find out what we're made of
When we are called to help our friends in need
You can count on me like one, two, three
I'll be there





And I know when I need it
I can count on you like four, three, two
You'll be there
Cause that's what friends are supposed to do oh yeah


ooohhhh
ooohhhh
oohyeah yeah




And I know when I need it
I can count on you like four, three, two
You'll be there
Cause that's what friends are supposed to do oh yeah


ooohhhh
ooohhhh
oohyeah yeah




If your tossing and your turning and you just can't fall asleep
I'll sing a song beside you
And if you ever forget how much you really mean to me
Everyday I will remind you


ohh
Find out what we're made of
When we are called to help our friends in need
You can count on me like one, two, three
I'll be there





And I know when I need it
I can count on you like four, three, two
You'll be there
Cause that's what friends are supposed to do oh yeah


ooohhhh
ooohhhh
oohyeah yeah




And I know when I need it
I can count on you like four, three, two
You'll be there
Cause that's what friends are supposed to do oh yeah


ooohhhh
ooohhhh
oohyeah yeah


You'll always have my shoulder when you cry
I'll never let go, never say goodbye
You know you can count on me like one, two, three
I'll be there




And I know when I need it
I can count on you like four, three, two
And you'll be there
Cause that's what friends are supposed to do oh yeah


ooohhhh
ooohhhh
ooh


You can count on me cause I can count on you


wish you were here





I can be tough
I can be strong
But with you, it's not like that at all

There's a girl
who gives a shit
behind this wall
You've just walked through it

And I remember, all those crazy things you said
You left them riding through my head
You're always there, you're everywhere
But right now I wish you were here.
All those crazy things we did
Didn't think about it, just went with it
You're always there, you're everywhere
But right now I wish you were here

Damn, Damn, Damn,
What I'd do to have you
here, here, here
I wish you were here.
Damn, Damn, Damn
What I'd do to have you
near, near, near
I wish you were here.

I love the way you are
It's who I am, don't have to try hard
We always say, say like it is
And the truth is that I really miss

All those crazy things you said
You left them riding through my head
You're always there, you're everywhere
But right now I wish you were here.

All those crazy things we did
Didn't think about it, just went with it
You're always there, you're everywhere
But right now I wish you were here

[Chorus:]
Damn, Damn, Damn,
What I'd do to have you
here, here, here
I wish you were here.
Damn, Damn, Damn
What I'd do to have you
near, near, near
I wish you were here.

[Bridge:]
No, I don't wanna let go
I just wanna let you to know
That I never wanna let go

(let go let go let go let go)

No, I don't wanna let go
I just wanna let you to know
That I never wanna let go

(let go let go let go let go let go let go let go)

Damn, Damn, Damn,
What I'd do to have you
here, here, here
I wish you were here (I wish you were)
Damn, Damn, Damn
What I'd do to have you
near, near, near
I wish you were here.

Damn, Damn, Damn,
What I'd do to have you
here, here, here
I wish you were here.
Damn, Damn, Damn
What I'd do to have you
near, near, near
I wish you were here.

Rahsia Surah Al-Kautsar




Surah ini paling pendek, hanya mengandungi 3 ayat & diturunkan di Makkah dan bermaksud sungai di syurga. Kolam sungai ini diperbuat daripada batu permata nan indah dan cantik.

Rasanya lebih manis daripada madu, warnanya pula lebih putih daripada susu dan lebih wangi daripada kasturi.

Surah ini disifatkan sebagai surah penghibur hati Nabi Muhammad s.a.w. kerana diturunkan ketika baginda bersedih atas kematian 2 orang yang dikasihi iaitu anak lelakinya Ibrahim dan bapa saudaranya Abu Talib.

Pelbagai khasiat terkandung di dalam surah ini dan boleh kita amalkan:-
1) Baca surah ini ketika hujan dan berdoa, mudah-mudahan Allah s.w.t. makbulkan doa kita.

2) Jika kita kehausan dan tiada air, bacalah surah ini dan gosok di leher, Insya’allah hilang dahaga.
3) Jika sering sakit mata, seperti berair, gatal, bengkak, sapukan air mawar yang sudah dibacakan surah ini sebanyak 10x pada mata.

4) Jika rumah dipercayai terkena sihir, baca surah ini 10x, mudah-mudahan Allah s.w.t. bagi ilham pada kita dimana letaknya sihir itu.

5) Jika membacanya 1,000x rezeki kita akan bertambah.

6) Jika rajin membacanya, hati kita akan menjadi lembut dan khusyuk ketika menunaikan solat.

7) Jika orang teraniaya dan terpenjara membacanya sebanyak 71x, Allah s.w.t. akan memberikan bantuan kepadanya kerana dia tidak bersalah tetapi dizalimi.

AKU RINDU PADA KAMU SEMUAAA!!!!!!!!!!!! [a.m.d]


Rindu giler la kat ex students [a.m.d].. saat yg paling indah mse f4 la.. 
Sbb time 2, kat SMKTD2 xde students yg ambil exam mcm f3 n f5. 
Mmg byk sgt permainan yg sume students masuk tp pelajaran masing2 xpernah lupe..
Thanks kpd guru yg telah mengajar kami di SMKTD2.. 

Ini adalah pic mse kteowg lepak bersama2.. hehehe


lyza tgh menyusun gelas tok snap...


tada,...
ni la hasil tangan lyza.. hehehe


masing2 cover mahco la...


oppsss....


ni amy..


ade sorg cikgu 2 ckp, zyera ngn Hana Nana kembar.. haha


ni pengawas yg diminati oleh junior SMKTD2.. hehe


malu2 lk si mamat sorg ni...


ni mamat paling poyo dlm kelas...


ni time kteowg f4..






time ni zyera xsuke bergambr.. ade je dlm pic ni tp kt belakang dorg la..

Itu jelah nak kongsi bersama.. mmg sgt rindu dorg...

we'll be alright


We are young, we run free
Stay up late, we don't sleep
Got our friends, got the night
We'll be alright

Tonight you won't be by your self - self
Just leave your problems on the shelf - shelf
You won't wanna be nowhere else - else
So let's go, so let's go (we got the club like)


(hoo-oo-oo)
and all the girls sayin'
(hoo-oo-oo)
the whole world sayin'
(hoo-oo-oo) 
yeah, yeah, come on let's
Get drunk, toast it up, 
we don't give a fuck 

We are young, we run free
Stay up late, we don't sleep
Got our friends, got the night
We'll be alright



Throw our hand in the air
Pretty girls everywhere
Got our friends, got the night
We'll be alright

(hoo-oo-oo) 
alright, alright, alright
(hoo-oo-oo) 
ah, ah, ah, ah
(hoo-oo-oo)
alright, alright, alright
(hoo-oo-oo)
ah, ah, ah, ah


We walk the streets like we don't care - care
Our middle fingers in the air - air
So come and join us if you dare - dare
Yeah let's go, yeah let's go (we got the club like)

(hoo-oo-oo)
and all the girls sayin'
(hoo-oo-oo)
the whole world sayin'
(hoo-oo-oo)
yeah, yeah, come on let's
Get drunk, toast it up,
we don't give a fuck


We are young, we run free
Stay up late, we don't sleep
Got our friends, got the night
We'll be alright

Throw our hand in the air
Pretty girls everywhere
Got our friends, got the night
We'll be alright


It feels like, ahh - ah -ah -ah - ah
ahh - ah -ah -ah - ah 
yeah, yeah, yeah, yeah, yeah
We'll be alright

It feels like, ahh - ah -ah -ah - ah
ahh - ah -ah -ah - ah
yeah, yeah, yeah, yeah, yeah
We'll be alright


We are young, we run free
Stay up late, we don't sleep
Got our friends, got the night
We'll be alright

Throw our hand in the air
Pretty girls everywhere
Got our friends, got the night
We'll be alright